Всесвітній день водних ресурсів

Вода – основа життя, без якої неможливе існування жодної з відомих форм живих істот.

Щорічно 22 березня людство відзначає Всесвітній день води, запроваджений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році. У цей день у всьому світі проходять заходи присвячені важливості збереження та дбайливому ставленню до водних ресурсів.

Ця подія має нагадувати всім про значення та важливість води для життя на Землі й має об’єднати зусилля для вирішення проблеми збереження водних ресурсів і забезпечення людства прісною водою.

Так, 25 березня коледжанам була презентована тематична година «Вода – це основа життя!» (викладач Сергієнко Н.В.), в ході якої всі ще раз упевнилися в тому, що вода це найважливіший природний ресурс нашої планети. Без неї неможливий розвиток живої природи, вода є незамінне джерело у життєвих процесах організму людей, тварин та рослин. Воду п’ють і ліси, і поля. Без неї не можуть жити ні люди, ні птахи, ні звірі. Вода підживлює кожну клітинку нашого організму. Вона дарує оновлення і молодість, небувалу енергію і красу. Як і весь навколишній світ, людина завжди заховлюється повільною течією лісових струмочків, силою і шумом морського прибою, крапельками роси на ранковому лузі або теплим літнім дощем. І цей природній потяг до досконалості і пишності води завжди залишається і передається від покоління до покоління, ковток за ковтком живлячи людство цілющою силою.

Також в ході заходу була розглянута проблема якості води та водо-забезпечення, яка існує в Україні. Щодня ми використовуємо десятки літрів води і навіть не задумуємось над цим. Вода для нас – це щось настільки звичне, що уявити світ без неї просто неможливо.

На жаль, сьогодні забруднення водних ресурсів нашої країни відбувається не тільки в наслідок скидання промислових та комунальних стічних вод, бактеріологічного забруднення, забудови прибережних смуг та заплав, а й обстріли російських окупантів призводять до руйнування інфраструктури, пов’язаної з водопостачанням і водовідведенням, хімічне забруднення, відключення електроенергії об’єктів, що скидають стічні води, становлять загрозу не тільки для водних ресурсів, а й для екосистеми в цілому. З початку військової агресії Росії проти України неодноразово порушувалась і призупинялась робота об’єктів системи водопостачання, водоочищення й водовідведення, створюючи умови для спонтанного аварійного забруднення.  Зруйновані каналізаційні очисні споруди несуть дуже серйозну небезпеку: забруднення водойм; забруднення ґрунту та ґрунтових вод; порушення всієї екосистеми на кілометри навколо; шкода флорі, фауні, здоров’ю людей і тварин.

Отже, дуже важливо зберігати водні ресурси,  адже в умовах воєнного стану це є першочерговою задачею, яка є рівнозначною збереженню життя на територіях, якими протікають річки та знаходяться озера, ставки, моря!

Вода – це джерело життя, оберігаймо її!