Інформаційно-просвітницька година «Англійська в освіті, на держслужбі та ТБ: перспективи і загрози»

6 листопада студенти 3-х, 4-х курсів мали змогу доєднатися до інформаційно-просвітницької години «Англійська в освіті, на держслужбі та ТБ: перспективи і загрози», під час якої були ознайомлені з ключовими положеннями відповідного законопроєкту про надання англійській мові статусу мови міжнародного спілкування в нашій країні та з провідними програмами щодо популяризації вивчення англійської мови.

Що дає українцям цей закон?

  • доступ до інформації на різних ресурсах, що ведуться англійською;
  • спілкування з іноземцями;
  • робота в іноземних компаніях та вища зарплата;
  • можливість отримати іноземні інвестиції;
  • туризм: вільне спілкування за кордоном та в Україні з іноземцями.

Ключові положення закону:

Англійська мова стане обов’язковою у всій системі освіти — від дитячих садочків до університетів, від дошкільнят до науковців. Держава підтримуватиме професійний розвиток освітян та бажання покращувати свої знання з англійської мови.

— Державна служба змінюється докорінно. Україна відкрита для світу, тож чиновники говоритимуть англійською.

— Англомовні фільми і телепрограми транслюватимуться на телебаченні мовою оригіналу. Це одна з найкращих практик від інших країн.

— Інформація та оголошення щодо транспорту дублюватимуться англійською. Іноземцям відповідатимуть англійською, коли вони звертатимуться до довідкових служб на вокзалах, в аеропортах, річкових портах.

Педагоги хвилюються, що популяризація англійської мови в закладах освіти може відбуватися коштом скорочення українських дисциплін. І застерігають: сумлінне вивчення іноземної мови не повинне спричинити прогалин у знаннях з історії України чи української літератури. Деякі освітяни пропонують інтеграцію англійської з іншими дисциплінами.

Міністр Оксен Лісовий поділився на сторінці у Facebook, що англійська — це мова освіти та науки. Адже вона дає можливість опановувати найкращі освітні програми та долучатися до світових університетів. Проте вивчення англійської в нашій країні не повинно перешкоджати розвитку державної мови.

«Розвиток англійської точно не йтиме всупереч розвитку української, нашої рідної та державної мови. Наша мета — посилити Україну, українців і все українське за рахунок виходу на глобальний ринок. Англійська мова — один з необхідних для цього інструментів», — зазначив міністр.

Програма популяризації вивчення англійської мови передбачає, що кожен українець матиме можливість безоплатно підвищити рівень володіння мовою. Держава оплачуватиме спеціальні курси, залучатиме англомовних волонтерів у школи, проводитиме розмовні клуби. Також буде запущено окремий портал з безоплатними уроками та курсами, щоб кожен українець мав змогу розмовляти англійською.

01 листопада 2023 року уряд запустив національну програму Future Perfect, спрямовану на популяризацію англійської мови та забезпечення доступності її вивчення для всіх громадян, незалежно від віку чи місця проживання.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, програма Future Perfect є важливим кроком у реалізації стратегії країни, яку оголосив Президент України на День Конституції. Ця ініціатива передбачає надання англійській мові статусу міжнародної і відкриває двері до нового майбутнього для всіх українців.

Наразі у Future Perfect вже надали доступ до двох безкоштовних інструментів для покращення знань англійської мови. Онлайн-платформа Promova https://promova.com/uk стане корисною для всіх громадян, які прагнуть вивчити англійську, тоді як Empower https://mon.gov.ua/ua/news/platforma-empower-dlya-vivchennya-anglijskoyi-dostupna-dlya-ukrayinskih-universitetiv  призначено для вчителів і студентів, які мають намір покращити свої навички.