День української мови та писемності

День української мови та писемності – головне філологічне свято України, що набирає все більше поваги та підтримки серед українців. Нині мова – не тільки мамина колискова, спілкування з друзями, мова навчання. Наша мова – це потужна зброя проти російського агресора. Українці нарешті чітко зрозуміли, що їхня самоідентифікація залежить від того, чи буде жити українська мова в усному та писемному варіантах. Про це свідчать соціологічні та лінгвістичні дослідження. Після 24 лютого 2022 року все більше наших співвітчизників обирають головною мовою спілкування саме українську. Вона звучить на вулицях, в кав’ярнях, крамницях, на фронті, в сім’ї.

За останні роки День української мови та писемності перетворився для на день єднання нації на мовною ознакою. Таке єднання відчули сьогодні всі ми – коледжани, які вийшли на спільний онлайн-захід, організований викладачами циклової комісії загальної філології та журналістики. Піднесений настрій створили Шуліка Л.В., яка розповіла про історію свята та його традиції, та Сергієнко Л.В., що відкрила 1 етап Міжнародного мовного конкурсу імені Петра Яцика. Лариса Василівна наголосила на складнощах, які пережила українська мова, її давньому походженні та необхідності підтримувати україномовне середовище кожному українцю. Ліричною ноткою звучали слова нашого земляка В. Сосюри про українську мову.

Традиційною вже стала участь всієї коледжної спільноти у написанні Всеукраїнського диктанту національної єдності. Вперше за декілька років ми повернулись до спільного написання диктанту. Це підносило загальний дух, давало можливість відчути себе спільним колективом, як колись в затишних стінах нашого коледжу.

Свято не завершується. 31 жовтня в коледжі будуть проведені 1 етапи Міжнародного мовного конкурсу імені Петра Яцика та Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка, в яких можуть взяти участь не лише найкращі студенти, а й усі бажаючі. Тож готуймося виявити свої знання, плекаймо рідну мову, і чекаймо на результати.

Пам’ятаймо, що без мови немає народу, немає нації, немає й особистості. Будьмо гідними історії нашої мови, творімо її сучасність і плекаймо її для майбутніх поколінь! Зі святом!