Міжнародний день рідної мови

Бринить-співає наша мова, чарує, тішить і п’янить.
Олександр Олесь

Щорічно 21 лютого у всьому світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Це відносно молоде свято було оголошено Генеральною конференцією ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року як привід для роздумів та зосередження уваги на мовному питанні. Головною метою цього свята є сприяння мовній різноманітності світу і стимулювання вивчення іноземних мов населенням різних країн, взаємозбагачення їхніх культур, відродження самобутніх традицій та звичаїв.

З нагоди святкування Міжнародного дня рідної мови викладачами циклової комісії загальної філології та журналістики організовано проведення низки заходів. Під керівництвом викладачів Сергієнко Л. В., Шуліки Л. В. здобувачі освіти 1-3 курсів спеціальностей «Початкова освіта», «Журналістика» взяли участь у роботі науково-практичного семінару «Креативність не тільки в професії: можливості професійної й особистісної самореалізації українського словесника».

У межах вивчення освітніх компонентів «Сучасна українська мова з практикумом», «Українська мова» викладач Сергієнко Л. В. залучила студентів до проєкту «Мовний патруль».

Викладачі Сергєєва І. Ю., Полтавська В. О. організували інтелектуальну руханку та провели заняття «Новинна грамотність. Як створюються новини» для студентів спеціальності «Журналістика». У групі 1-АД куратором Жалдаковою Ю. В. – інформаційну годину «Мова єднає всіх».

Черкашина К., група 2-АПО, під керівництвом викладача Шуліки Л. В. взяла участь у Всеукраїнському конкурсі декламування поезій до Міжнародного дня рідної мови.

В історії української мови багато складних часів – її забороняли, викорінювали з побуту, культурного та політичного життя. Сьогодні, в умовах спротиву українців повномасштабному російському вторгненню, за українську мову, національну ідентичність та право бути господарями на своїй землі гинуть кращі сини та доньки України. Тож бережімо, розвиваймо й цінуймо рідну мову – це обов’язок кожного із нас! Ми могутні й міцні у своїй мові. Наше слово – наша сила!