Інформаційна гігієна під час війни: поради та лайфхаки

Війна в Україні має надважливу інформаційну складову. І кожен з нас своєю поведінкою в мережі може як боротися з ворогом, так і допомагати російським загарбникам, навіть сам того не підозрюючи. Як не стати зброєю в руках ворога і заразом зберегти ментальне здоровʼя, своє та близьких поділилась психологиня Олена Хомич під час зустрічі зі студентами та викладачами коледжу, розкривши тему «Інформаційна гігієна під час війни: поради та лайфхаки, як вберегти свою психіку» в рамках реалізація програми ментального здоров’я у закладах освіти.

Звичка фільтрувати інформацію була важливою і в мирний час, а під час війни вона стає життєво необхідною. Зараз, коли війна ведеться не тільки на полі бою, а і в головах людей, обов’язок кожного українця – навчитись захищати себе в інформаційному просторі.

Інформаційна гігієна – це фільтрація потоку отримуваної інформації, що допомагає не засмічувати голову фейками, протистояти шахрайству та не робити непотрібних помилок у момент паніки. Головною функцією інформаційної гігієни є захист національного інформаційного простору від втручання і впливів інформаційної політики іноземних країн, від нав’язування громадянам інших, нетипових моделей поведінки (політичної, суспільної, ідеологічної).

Під час зустрічі Оленою Миколаївною студентам була презентована практика збереження та оптимального використання інформації для забезпечення здорового і ефективного функціонування людини в інформаційному суспільстві, а саме:

  1. Встановлення межі для використання соціальних мереж та месенджерів.
  2. Практика цифрового детоксу.
  3. Аналіз джерел інформації.
  4. Періодична чистка свого інформаційного простору.
  5. Займання фізичними вправами, ведення здорового способу життя.

Тому, впровадження інформаційної гігієни під час війни означає взяти під контроль те, як ви витрачаєте свій час і енергію та на чому концентруєтесь. Однозначно, це дуже хороший спосіб зрозуміти, чого хочете саме ви, позбутися шкідливих звичок і створити нові, звички, котрі роблять вас по справжньому щасливими.