Новини

9 березня вся українська нація відзначає священний для нас день – день народження Тараса Шевченка. Нині постать Шевченка ожила для українців, виплуталася нарешті з пут закостенілого радянського шевченкознавства, яке представляло нам генія як малограмотного неосвіченого, волею долі та російських митців виведеного на білий світ кріпака, якого випадок поставив на його постамент. Шевченко перетворився також з культурного діяча на воїна, що словом відстоює нашу свободу. А може, то ми прокинулися, нарешті, від столітнього сну і почули таки слово Шевченка.

З такими думками розпочалось обговорення заходів, які викладачі та студенти провели до цього дня.

Вже 2 раз студенти коледжу взяли участь у Всеукраїнському літературному онлайн-марафоні «Єднаймо душі словом Кобзаря!». Молоді люди з різних куточків України та навіть окупованих територій об’єднались у читанні поезій Шевченка та їх перекладів. Студентів готували викладачі Шуліка Л.В. та Бахмет М.Ю.

Цікавим став досвід проведення щорічного конкурсу малюнків за творчістю Т. Шевченка. Соляник Таня не лише майстерно виконала портрет поета, надавши йому грізного войовничого вигляду, а й створила відеофрагмент процесу малювання. Саме вона стала переможцем конкурсу. 2 місце посіла ілюстрація до поеми «Катерина» студентки Тетьохи Вікторії. 3 місце посіла студентка Черкашина Ксенія. Переможців підготували викладачі Шуліка Л.В. та Сергєєва І.Ю.

Онлайн-обговоренням значення творчості та діяльності Шевченка для нашої історії та сьогодення розпочалась віртуальна екскурсія «Шляхами Тараса Шевченка». Це студентський проєкт під керівництвом Шуліки Л.В., який сьогодні став актуальним ідеєю підтримки та збереження творчої спадщини поета під час війни. Студенти відвідали меморіальні музеї Тараса Шевченка, пройшлись кроками його дитинства.

Дитяча творчість Шевченка надихнула студентку Моренець О. на створення проєкту «Малим про великого Тараса» під керівництвом Сергієнко Л.В. в межах вивчення дитячої літератури.

У межах дисципліни «Українська мова» (2 курс) викладачем Сергієнко Л. В. проведено тематичне навчальне заняття за темою «Складнопідрядне речення. Головна й підрядна частини. Підрядні сполучники й сполучні слова. Основні види підрядних речень» з використанням дидактичного матеріалу на основі біографічних даних про життя й творчість Тараса Шевченка.

Для справжніх українців весна завжди починається з Шевченка. Тож читаймо слова поета, втілюймо їх в життя і вірмо, що час нашої перемоги вже дуже скоро. Слава творчому генію Тараса Шевченка! Слава Україні!