Заходи щодо відзначення ювілею Тараса Шевченка

Свою Україну любіть.
Любіть її… во врем'я люте, 
В остатню, тяжкую мінуту
За неї Господа моліть.
Тарас Шевченко

Тарас Шевченко – ім’я, яке нині звучить сучасно, як ніколи. Символ українськості, патріотизму, відданий син своєї Батьківщини, який не зросійщився в Санкт-Петербурзі, не «купився» на привілеї «російського миру». Його слова надихають нас через 200 років… І нині ми святкуємо 210 річницю з дня народження Тараса Шевченка та продовжуємо боротьбу поета за волю України.

З кожним роком постать Шевченка стає актуальнішою, ближчою, він наче оживає для нас після багаторічного летаргічного сну в образі пам’ятника, звичного фото в смушевій шапці. Слова його цитує молодь, з ними беруть в руки зброю для захисту своєї землі. Тарас оживає в оновлених фото, цікавих фактах, стає людиною…
Саме на це і були цьогоріч спрямовані заходи щодо відзначення ювілею Тараса Шевченка в нашому навчальному закладі.

Підготовка до них проводилась ще до березня. Ще в лютому студенти Горбачова К. (спеціальність «Журналістика») та Черкашина К. (спеціальність «Початкова освіта») взяли участь у Всеукраїнському конкурсі есе «Мій Шевченко». Результати участі поки що невідомі.

Активною як ніколи стала участь студентської молоді під керівництвом викладачів у Літературному флешмобі, присвяченому пам’яті Тараса Шевченка «Єднаймо душі словом Кобзаря!» Студенти читали відомі та не дуже твори поета, переклади іншими мовами, створювали відеоматеріали, намагались виявити своє особисте ставлення до поезій. Усі матеріали розташовані в мережі «Фейсбук» згідно з вимогами організаторів.
Наближенню постаті Тараса Шевченка до сучасної молоді сприяла низка коледжних заходів, проведених викладачами.

Студенти 1 курсу мандрували сторінками віртуальної екскурсії «Шляхами Тараса Шевченка» разом з викладачем Шулікою Л.В.

Викладач Полтавська В.О. запросила здобувачів 1-2 курсів спеціальності «Журналістика» взяти участь в навчально-пізнавальній грі “Усім відомий Тарас”.

Протягом тижня на заняттях з української літератури було згадано також письменників, які загинули внаслідок російської агресії. Вони стали авангардом сучасної боротьби за незалежність українського народу, як колись Тарас Шевченко. Шевченко має гідних нащадків – стверджувалось в інформаційно-просвітницькому заході «Пам’яті загиблих письменників» (Шуліка Л.В.)

Цікавим стало дослідження психологічних особливостей поета. Студенти наче заново відкрили для себе Т. Шевченка як людину через спогади його сучасників (проєкт «Психологічний портрет Т. Шевченка», 2 курс, викладач Шуліка Л.В.).

Цикл заходів до відзначення дня народження поета не завершено. Викладачі Сергієнко Л.В., Шуліка Л.В. готуються разом зі студентами представляти коледж у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Образне слово Шевченка», яка відбудеться в квітні 2024 року.

Постать поета завжди з нами поруч, надихає на подальше життя та боротьбу за майбутнє нашої Батьківщини. Його слова проростають в нас, мов золоте зерня. Тож будьмо гідними його творчої та громадянської спадщини. Шануймо, вивчаймо, читаймо слова великого поета! І пам’ятаймо його «Борітеся – поборете!» Тож борімося! Хай нам Бог помагає… Слава Україні! Слава творчому генію Тараса Шевченка!

Підготувала Л. Шуліка