День української мови та писемності

9 листопада – одне з філологічних свят, що здобувають усе більшу популярність у серцях українців. День української мови та писемності за останні роки перетворився для нас на день єднання нації за мовною ознакою. «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову», – відома фраза Ліни Костенко за останній рік набула для нас реального значення, коли за мову вбивають. Тож цього року, незважаючи на різні складні обставини, свято рідної для нас – українців – мови та писемності знову об’єднало студентів та викладачів коледжу. Одним із визначальних моментів стало написання Всеукраїнського диктанту національної єдності.   

На своїх заняттях протягом тижня викладачі української філології присвятили час обговоренню мовного питання, справжньої історії української мови, не перекрученої шовіністичною мовною політикою агресивного сусіда. «Не дайте себе обдурити!» – таке гасло висунула викладач української філології Шуліка Л. В. під час обговорення мовного питання. Студенти з викладачем пригадали відомих письменників Луганщини, що стали частиною української культури (Б. Грінченко, І. Світличний, С. Жадан, Г. Гайворонська).

Протягом тижня було також відкрито головні філологічні конкурси, в яких щорічно змагаються кращі знавці з української мови та літератури – міжнародний конкурс студентської та учнівської молоді імені Петра Яцика та Міжнародний мовно-літературний конкурс імені Тараса Шевченка. Чекаємо на проведення 1 етапу та сподіваємось на гідну участь наших студентів у різних етапах.

Проте філологічний сезон для наших здобувачів освіти вже розпочався. Першою ластівкою, яка має перемогу на філологічному ґрунті є студентка 1 курсу Черкашина Ксенія (викладач Шуліка Л.В.). Вона отримала диплом 1 ступеня Всеукраїнського конкурсу «Мова моєї країни».

Нетреба Ейліна (викладач Сергієнко Л.В.) показала гідні результати в олімпіаді з української мови та літератури-22, що проводиться освітньою платформою «На урок».

11 листопада стартує перший етап ІІІ Всеукраїнського відкритого марафону з української мови, який уже третій рік поспіль відбувається на платформі “HUMAN Школа”. До участі в ньому зареєструвалися й студенти нашого коледжу: Шевченко Є., Нетреба Е., Хоружа К., 2-АПО; Біловол К., 2-АД (викладач Сергієнко Л. В.); Буряк Д., Черкашина К., 1-АПО (викладач Шуліка Л. В.).

Тож чекаємо на перемоги та самовдосконалюємо свої мовні знання протягом не лише свят, а й усього життя.