27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

27 січня в усьому світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, в день, коли 78 років тому радянська армія звільнила в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Освенцім (Аушвіц-Біркенау), розташованого в 70 кілометрах від Кракова.

«Голокост. Вісім букв болю і страждань» – тема інформаційно-просвітницької години, на якій ознайомлено студентську спільноту фахового коледжу із вражаючими фактами та статистикою геноциду єврейського народу.

Особливо вразили здобувачів освіти спогади вцілілих очевидців про перебування у концтаборах. Доречною в контексті теми стала історія Анни Франк – загиблої дівчинки, щоденник якої був перекладений на 67 мов світу й став бестселером.

Учасники заходу здійснили заочну подорож до меморіального комплексу Катастрофи і героїзму єврейського народу на горі пам’яті в Єрусалимі «Яд Вашем», яка дала їм змогу дізнатися про почесне звання «Праведник народів світу».

Пам’ять про невинно убієнних за національними, етнічними, релігійними, культурними ознаками є своєрідними попередженням для людства про небезпеку, що ховають за собою тоталітарні ідеології, зверхність, ненависть, ксенофобія та расизм.

«Голокост, який призвів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, завжди слугуватиме всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…» – таке формулювання містить резолюція Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй від 2005 року, якою запроваджено памʼятну дату.

Утім, останній рік війни Росії проти України виразно засвідчив, що памʼять про злочини геноциду не є запобіжником від їхнього повторення.

Не всі народи зробили висновки з цієї жахливої сторінки в історії людства. Одна з найбільших країн світу, що позиціонувала себе як країна – переможець над нацизмом, як країна – носій християнських цінностей стала авторитарною країною агресором із потужною україноненависницькою ідеологію загорнутою в нову, неочевидну обгортку й здійснює нові форми геноциду нашого народу.

При обговорені теми майбутні педагоги дійшли висновку, що Міжнародний день памʼяті жертв Голокосту – нагода ще раз замислитися над питанням людяності, питанням небайдужості і звісно надії про те, що добро обов’язково переможе! Досвід єврейського народу, який зумів пережити геноцид вчить нас українців надії і віри в перемогу української зброї, перемогу українського духу, перемогу українського слова в боротьбі зі злом!

Чурілова В.Є.