З Днем вишиванки!

Встає над світом щире сонце вранці
І землю гріє променем ясним.
А я іду по світу в вишиванці.
Я - українець! І горджуся цим!

Зі святом, з Днем вишиванки! Українські традиції – одні з найкрасивіших у світі. І в наших з вами силах поширити їх, розповісти про них всьому. Одягайте свої вишиванки та нехай весь світ побачить, як прекрасна наша Україна і її символи!

Щорічно у третій четвер травня в Україні відзначають День вишиванки – міжнародне свято, яке покликане зберегти давні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу, справжньої національної святині, що символізує красу, міць, щасливу долю та родинну пам’ять. У цей день, 16 травня 2024 року, традиційний український одяг одягнуть люди в 70 країнах світу.

В цей святковий день вся коледжна родина доєдналася до Національної руханки в вишиванках «Дякуємо ЗСУ», яка проводилася за ініціативою Української федерації «Спорт заради розвитку». Основна мета Національної руханки в вишиванках – єднання українців та міжнародної спільноти по всьому світу в їх підтримці ЗСУ та незламного українського народу, підвищення рівня рухової активності.

Продовженням свята стало проведення онлайн-екскурсії містом Чернівці, а також залами Чернівецького обласного краєзнавчого музею (викладач Сидоренко Н.М.). Співробітниця музею, завідувачка відділу новітньоі історіі краю Тетяна Мінаєва розпочала екскурсію зі скверу Дня вишиванки, в якому встановлені авторські ліхтарики зі взорами вишиванок. На них є QR-коди, за якими можна прочитати про вишивку певного регіону. Пані Тетяна зазначила, що вперше це свято відзначили у 2006 році, коли студентка Чернівецького національного університету запропонувала своїм одногрупникам прийти на заняття у вишитих сорочках. Ініціативу підтримали і викладачі, і студенти всього навчального закладу. Кілька років свято відзначалося тільки в стінах університету, а потім ця традиція поширилася і по інших містах України, а згодом усім світом.

Також, Тетяна Василівна провела онлайн-подорож по залах краєзнавчого музею, де студенти побачили різноманіття буковинської традиційної вишивки, дізналися історію вишиванки з нитки до готового виробу.

Тож шануймо традиції української нації! Українські традиції – одні з найкрасивіших у світі. І в наших з вами силах поширити їх, розповісти про них всім. Одягайте свої вишиванки та нехай весь світ побачить, як прекрасна наша Україна і її символи!