Традиції та звичаї Великодня

5 травня в Україні будуть святкувати одне з найбільших церковних свят — Воскресіння Христове, тож 29 квітня здобувачі освіти долучились до інформаційно-просвітницької години “Традиції та звичаї Великодня”. (викладач Жалдкова Ю.В.)

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Світле Христове Воскресіння вважають одним із найважливіших християнських свят. Дата Великодня змінюється щороку. Однак традиції та заборони залишаються незмінними.

За багато тисячоліть в Україні сформувались традиції, обряди й вірування, які передавались із покоління в покоління. У багатьох куточках нашої країни великодні традиції та обряди дотримуються практично в незмінному вигляді, такими, якими вони дійшли до нас з найдавніших часів.

З 1 вересня 2023 року Православна Церква України перейшла на новоюліанський церковний календар. Він майже повністю збігається з григоріанським, який використовують католики. Тепер православні віруючі відзначатимуть майже всі церковні свята одночасно з католиками. Однак Великдень і пов’язані з ним свята православні все ще відзначатимуть окремо від католиків. Пов’язано це з тим, що католики і православні по-різному розраховують дату Великодня. Православні віруючі для розрахунків приймають за дату дня весняного рівнодення 21 березня за юліанським календарем, що за григоріанським календарем відповідає 3 квітня, тому православна Пасха не може настати раніше 4 квітня.

Напередоні свята хочемо побажати вам блага і добра. Нехай на душі буде тепло і спокійно, над головою буде мирне небо, а поруч – рідні та друзі. Нехай це свято подарує розуміння, гармонію і радість!