Тематична година до 450-річчя із часу видання «Букваря»

26 лютого в рамках проведення тематичної години до відзначення 450 років із часу видання у Львові «Букваря» – друкованого шкільного підручника (1574), «Апостола» – першої друкованої книги в Україні викладачем дисциплін української філології та журналістики Сергєєвою І.Ю. була організована зустріч із завідувачем відділу рукописних, стародрукованих та рідкісних книг ім. Ф.П. Максименка  доцентом Миколою Ільків-Свидницьким.

У ході зустрічі Микола Мирославович розповів присутнім про історію створення та унікальність першої друкованої книги в Україні «Апостол» та зазначив, що у 1574 році – Іван Федоров надрукував у Львові першу в Україні книгу – «Апостол». Вигнаний зі столиці Московії реакційним духівництвом першодрукар Іван Федоров прямує до «богоспасенного міста Львова», де у власній друкарні власним коштом з допомогою небагатих львівських міщан видруковує «Діяння та Послання Святих Апостолів». Перша українська книга відзначається великим форматом, різноманітністю та високим рівнем художнього оформлення і поліграфічного виконання. Художнє оформлення “Апостола” львівського різноманітніше, ніж його попередника. На початку вміщено герб литовського гетьмана Г. Ходкевича в ренесансній архітектурній рамці. Рамка повторена на звороті 2-го аркуша, де вона оформляє зображення апостола Луки. Зразком для художника була одна з тогочасних західноукраїнських ікон. На звороті останнього аркуша – друкарська марка І. Федорова: картуші, обрамлені ренесансним орнаментом з гербом Львова і особистим знаком друкаря. Львівський «Апостол» видрукуваний накладом, досить великим на свій час, – 1 200 примірників. На сьогодні збереглося близько 100 примірників видання у найбільших книгозбірнях України, Польщі, Болгарії, США та інших країн.

Також студентками 1 та 2 курсів спеціальності «Початкова освіта» були представлені презентаційні матеріали з дослідження цієї тематики. Так Черкашина Ксенія представила роботу за темою «Перлина у книжковому намисті», Буряк Дар’я  – «Видання у Львові Букваря», Літвінова Єлизавета – «Перші друковані книги України». Дівчата презентували присутнім цікаві історичні факти щодо розвитку друкарства в Україні та друку перших книжок «Апостол», в якій містився літургійний текст для ведення православного богослужіння та «Буквар» – перший друкований шкільний підручник на українських землях. Він складався з двох частин: азбуки і матеріалу для читання і заучування напам’ять молитв, Символу віри, уривків з Притч Соломона й апостольських послань, підібраних як поради для батьків, учителів і учнів.

Зустріч вийшла цікавою та пізнавальною, студенти та викладачі занурилися в дивовижний  та загадковий світ друкованого слова та друкарства в цілому. Дізнались історію першої книги, перших писарів, історію української письменності.