До 190-річчя з дня народження Марко Вовчок та 160-річчя з дня народження Ольги Кобилянської

18 грудня 2023 року коледжна спільнота продовжила відзначення ювілейних дат українських письменників. Цього разу день народження відзначили дві видатні українські письменниці – Марко Вовчок та Ольга Кобилянська. Зустріч проходила під гаслом «Жінка – не річ! Поговоримо про фемінізм». Знайомство з історією українських письменниць-феміністок розпочалося з гри «Хто є хто?», де учасники вгадували, хто прихований за псевдонімом, а також обговорення причини приховування жінок-письменників під чоловічими псевдонімами.

Постаті відомих українок розкрились через фрагменти сучасних подкастів, цікавих фактів. Вони виступили як руйнівниці гендерних стереотипів, застарілих патріархальних шаблонів того часу, незвичайні особистості.

Особливу уваги ведуча заходу Шуліка Л.В. приділила національній самоідентифікації Марко Вовчок та Ольги Кобилянської, адже вони обидві прийшли до використання української мови не одразу, а вже в дорослому віці. Вона наголосила, що попри те, що ці жінки могли обрати для себе більш зручний формат писати мовою титульних націй імперій, у яких жили, і тут зруйнували шаблони. Обрали українську культуру. А ще вони стали взірцем для багатьох жінок, які не хотіли бути чоловічими іграшками, а прагнули обирати свободу в коханні, отримувати освіту, реалізовуватись, як особистість, незважаючи на думку оточення. Вони гідно проходили повз конфлікти та злість людей, що боялись таких вільних жінок, ішли своїми шляхами й досягали результатів та успіху.

Ольга Кобилянська та Марко Вовчок досі є моделлю для багатьох жінок модерної нації, якою ми прагнемо бути. Вони створили також літературні образи жінок, які не готові бути жертвами, а захищають себе, роблять особистий вибір і стають успішними.

Сподіваємось, що твори письменниць назавжди посядуть гідне місце в бібліотеці наших сучасниць.