Новини

«Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову. Ми повинні бути свідомі того, що мовна проблема для нас актуальна і на початку 21 століття. І якщо ми не схаменемося, то матимемо дуже невтішну перспективу», – писала Ліна Костенко. І ось ця перспектива настала для нас в дуже трагічному вигляді. Нині ми повинні вирішити для себе і для нації питання рідної мови, мови, яку ми повинні вивчати, захищати і любити.

Щороку студенти та викладачі коледжу відзначали 21 лютого як спільне свято – День рідної мови. Цього року це свято в лютому сприймається дуже гостро, адже саме лютий став лютим для нашої найновішої історії. Свято відзначається між спогадами про втрати Небесної Сотні та роковинами початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Саме українська мова зв’язала нас нині в різних країнах, різних частинах нашої землі, і ми з радістю відзначили цей день попри всі негаразди низкою цікавих заходів.

Сергієнко Л.В. захопила студентів матеріалами мовознавчої гри “Україномовний ерудит” в межах вивчення навчальної дисципліни «Українська мова». Студенти мали змогу перевірити свої знання з мови в цікавій формі, гумористично ставились до неправильних відповідей, про що свідчать світлини занять.

Студенти 1 курсу разом з викладачем та куратором групи Шулікою Л.В. об’єднались у невеличкий поетичний ланцюг. Це дозволило відчути єдність тим, хто знаходиться поза межами України, з тими, хто залишається на її території, відчути себе єдиним цілим, дихнути одним мовним диханням.

Викладач іноземних мов Бахмет М.Ю. організувала зі студентами 2 курсу проєкт “Poetry” (декламування віршів українських поетів різними мовами). Українська мова у колі інших європейських мов – головна ідея цього проекту. Цікаво, що починалось читання з вірша Лесі Українки «Contra spem spero!», адже сама Леся народилась в лютому, а її поезія найкраще характеризує стан українців нині. Прочитані різними мовамитакож культові поезії Дм. Павличка, Т. Шевченка. Відео проекту надане на сайті.

Презентацію філологічного свята провела на спеціальності «Журналістика» Сергєєва І.Ю.

В межах лютого студентка 2 курсу Шевченко Євгенія під керівництвом Тарариви Л.Ю. взяла участь у Всеукраїнському рівні Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка. Чекаємо на позитивні результати та бажаємо Євгенії перемоги.

Отже, українці все більше усвідомлюють роль української мови не тільки як державної, а й як рідної. Тому педагогічний колектив нашого навчального закладу має виховати такого вчителя, журналіста, який би розумів визначальну роль рідного українського слова в боротьбі за незалежність та вільний розвиток на демократичних засадах нашої нації в колі інших європейських націй.

Тож, вітаємо усіх з Днем рідної мови! Плекаймо та примножуймо багатство рідної мови, а також поважаймо та вивчаймо інші мови світу.

Підготувала: Шуліка Л.В.